Honours Programme Fontys (part 1)
14 t.e.m. 18 december 2015
Honours Programme Fontys (part 1, december)
Van 14 tot en met 18 december heb ik op school een speciaal programma gevolgd, genaamd Honours Programme. Dit programma is in principe een aanvullend studieprogramma voor studenten die iets meer willen, studenten die gemotiveerd zijn en talent hebben.
Het programma biedt brede onderwerpen aan met colleges gegeven door eigen docenten of gastdocenten, maar ook discussies in de klas, ruimte voor zelfstudie en praktijkoriëntatie. Het programma is bedoeld om studenten extra inzicht te geven in de verschillende takken van sportbusiness.
Op het einde van de opleiding krijgt een student een vermelding “Honours Programme” met de behaalde onderdelen op zijn bachelordiploma, mits de student de vier onderdelen van dit programma goed afsluit.
Ons programma ging deze keer over “De sportwereld’’, dit was het thema voor mijn eerste Honours Programme.
Maandag 14 december
Geschiedenis van Sport
Thijs Kemmeren was de eerste spreker die wij hebben gehad. Hij heeft verteld over de geschiedenis van het begrip “sport”. Ik vond het vooral interessant om te zien hoe sport doorheen de jaren enorm is geëvolueerd en dit de komende jaren zeker nog steeds zal doen. Naar schatting kwam het woord “sport” in 1647 voor het eerst voor in woordenboeken en reisverslagen. Deze gebeurtenis was onderdeel van de eerste stap van sport in Nederland. Hierna werd sport geïntroduceerd op een elitaire kostschool in Noorthey. Dit gebeurde door Engelse docenten. Als laatste onderdeel in de tweede helft van de 19e eeuw, zouden volksachtige vermaken zich sportificeren. Het werden moderne sporten zoals bijvoorbeeld: kaatsen, schaatsen en handboogschieten.
De opkomst van leefstijlsporten
Dagmar van Stiphout, in 1999 afgestudeerd als SPECO-student, heeft ondertussen ervaring opgedaan bij onder andere de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) en KNLTB (Koninklijke Nederlandse Tennis Bond).
Als marketeer ging Dagmar aan de slag met de insteek dat je vanuit je sport op zoek moet gaan naar de authenticiteit van de sport zelf. Als je hiervan uit gaat werken, moet je als bond je clubs activeren als distributienetwerk. Op deze manier kun je sneller communiceren met je leden. De voornaamste knelpunten zit hem in het werven en binden van leden, accommodaties en het kader zelf.
“Het vertellen van een onderscheidend verhaal is het belangrijkste!”
Tussen de drie en de drieënhalf jaar wordt de basis gelegd voor de motoriek. De KNGU gaat hier slim mee om en gebruikt Nijntje om peuters en kleuters te laten beginnen met een goede start. Het stimuleren om verantwoord te bewegen staat hier centraal. Hiervoor worden peuterspeelzalen en kinderdagverblijven bij ingezet. Kinderen kunnen hier het Nijntje beweegdiploma halen.
De KNGU wilde een ander beeld vormen van turners. Hiervoor was de clip: “Kensington – War” gebruikt, met onder andere Epke Zonderland erin. Men wilde een “stoerder” karakter. Een nieuwe positionering op basis van lef en expressie. Het is een onderdeel van een heel proces.
Het belang van sport en bewegen voor volksgezondheid en welzijn
Bram Bakker is één van de bekendste psychiaters van Nederland. Hij stelt dat in de huidige maatschappij mensen aan teveel stress lijden. Hij begon met een ademhalingstest. Waar ongeveer 6 zes ademhalingen per minuut “oké” zouden zijn, haalde ik er dertien. Veel te hoog dus. Volgens Bakker is het te wijden aan het gebruik van mobiele telefoons, piekeren en malen. Dit proces bevindt zich in de hersenschors. Hierdoor zouden gevoelens onderdrukt worden en de kans op een burn-out aanzienlijk stijgen.
Er zijn drie zaken die je in balans moet houden, stress, bewegen en het brein. Om je hoofd leeg te maken, is bewegen de beste oplossing. Hiermee kun je stresshormonen reduceren. Sport als medicijn gebruiken. Sport kan daarbuiten bevorderlijk zijn voor creatieve ingevingen.
Een mooi voorbeeld van Bakker. Roken heeft als probleemfactor stress. Rokende mensen die gaan rennen, zonder dat ze aangezet worden om te stoppen met roken, zullen vanzelf stoppen. Sport pakt namelijk stress aan en stress leidt tot roken. Dus als men sport, is er geen drang meer om te roken.
“Un Momento Dado”: documentaire over Johan Cruijff ten tijde van FC Barcelona is waar we de maandag mee afgesloten hebben.
Dinsdag 15 december
Omdat ik een hertentamen op deze dag had, heb ik maar een gedeelte gevolgd.
Op deze dag heb ik het verhaal van Luuk Hoiting (Nederlands handbalkampioen OCI-Lions) over het leven als topsporter mogen aanhoren. Hij studeert aan de Johan Cruijff University, in hetzelfde gebouw als waar ik SPECO studeer. Hij heeft een keihard en druk leven, maar hij speelt wel Europese wedstrijden met zijn team, iets wat voor Nederlandse handbalteams bijna ondenkbaar is. Hij heeft een enorm strak schema, waardoor hij weinig tijd over heeft voor andere dingen dan sport en school.
Deze presentatie heeft mij doen inzien dat het leven van een topsporter, anders dan sporten met enorme salarissen, nog niet zo leuk is als dat het altijd lijkt op het eerste gezicht. Het is enorm hard werken, voor het beetje dat je er voor terug krijgt. En toch werkt Luuk er iedere dag nog keihard voor. De keeper van OCI-Lions houdt gewoon enorm van zijn sport. En dat is waar het om gaat! Je wordt als topsporter niet beter als je geen tegenslagen of weerstand hebt volgens Hoiting.
Hij sloot af met een enorm inspirerende quote:
“Als je altijd doet wat je deed, krijg je nooit meer dan wat je kreeg.”
Donderdag 17 december
Vandaag stond het Olympisch Stadion in Amsterdam op de planning. We moesten op eigen vervoer hier naartoe gaan, maar het was zeker de moeite waard! We hebben hier van drie sprekers presentaties gehad en daarna afgesloten met een rondleiding door het stadion.
Margot van Geffen
Margot van Geffen mocht het spits afbijten. Grappig eigenlijk, want ze doet ongeveer hetzelfde op het veld. Van Geffen is een hockeyster voor HC den Bosch en het Nederlands elftal. Tijdens deze presentatie nam ze ons mee naar “The road to London”. Het superdrukke programma wat onze hockeysters moeten volgen in aanloop naar grote toernooien, is niet om te lachen. In de voorbereiding van de OS, trainde Margot drie dagen op Papendal met de andere internationals en daarna met haar eigen club.
Op een gegeven moment zouden ze naar Londen gaan om de boel te verkennen. In plaats van Londen werd de bestemming Alicante. De hockeyvrouwen moesten hun telefoon uitzetten en inleveren. Het kwam als een “verassing”. Bij aankomst werden ze welkom geheten door drie soldaten. Met water, tassen (zwaar gevuld) en overalls. Het werd een loodzware teambuilding, waar menig hockeyster niet blij mee was. Het heeft hen uiteindelijk enorm geholpen en misschien zelfs wel de gouden plak bezorgd. De manier van coachen en aanspreken in moeilijke periodes is een les die ze in Alicante geleerd hebben, waar ze in het veld iets aan hadden. Zo zijn er tal van ervaringen op gedaan.
Het was zeker een inspirerende presentatie van Margot van Geffen. In de toekomst komt er zeker nog een interview met haar online!
Jurryt van de Vooren
Jurryt van de Vooren, een sporthistoricus, begint met een opvallende voorspelling. “De Olympische Spelen van 2028 zullen niet doorgaan.”. Dit zou volgens van de Vooren te wijden zijn aan de “cyclus” van organisatorische problemen die het IOC zou kennen.
Samen met Van de Vooren doorliepen we de (hele) geschiedenis van de OS. De motieven van de verschillende Spelen, met bijbehorende gastlanden. De beleving van de Spelen en wat uiteindelijk de legacy was.
Er sprong voor mij een één gebeurtenis uit, die ik aangrijpend vond. Tijdens de prijsuitreiking verschenen twee hardlopers zonder schoenen en met zwarte sokken aan op het podium. Ze droegen beiden een zwarte handschoen. De één droeg hem links, de ander rechts. Dit als protest tegen racisme.
Ten slot besluit Van de Vooren met dit besluit: “De Olympische Spelen moeten worden gebruikt om maatschappelijke problemen op te lossen. Problemen van de 21ste eeuw. Net zoals dat in de 20ste eeuw ook gebeurd is. Dan zou het goed kunnen komen met de OS.”.
Eric van der Burg
Wethouder van Zorg en Welzijn, Sport en Recreatie, Ruimtelijke Ordening en Grondzaken van Amsterdam.
Van der Burg presenteerde over de sportevenementen die in Amsterdam en omstreken georganiseerd worden. Eén van de voornaamste punten die hij belangrijk vindt, is het investeren in de breedtesport. Waar doorgaans op basisscholen maar 42% vakleerkracht gym is, heeft Van der Burg het in Amsterdam tot 100% weten te brengen. Hij wil op iedere school dan ook alle jaren meenemen en meer uren besteden aan sport.
Pijler twee waar hij aan werkt, is het investeren in sportaccommodatie. Om dit op orde te brengen, heeft hij 27,5 miljoen euro uitgetrokken. En als laatste pijler: naamsbekendheid en toerisme stimuleren.
Het komt er dus op neer dat hij investeert in de sport en “rendabele” grote evenementen. Deze twee hebben invloed op elkaar. De “legacy” die een groot evenement met zich meebrengt, stimuleert jeugd vooral om meer te sporten. Dat pakt Van der Burg slim aan. Ook denkt hij na over de omzet van Amsterdam. Een stukje stadspromotie en citymarketing leidt tot meer omzet tijdens de evenementen.
Waar Eric heel duidelijk over is, is dat hij niet aan binnenlandse acquisitie doet. Hij neemt evenementen aan als ze zich zelf aanbieden, of hij haalt ze zelf uit het buitenland.
Qua naamsbekendheid gebruikt hij de naam “Amsterdam” heel goed. Ook al wordt er gesport in Almere, Lelystad, Hoofddorp of waar dan ook. De naam “Amsterdam” wordt altijd gebruikt! Hierdoor zal men in A’dam hun hotel boeken, en eten en andere uitgaven doen. Om vervolgens nog maximaal een half uurtje te reizen naar het sportevenement.
Ook een interview met Eric van der Burg mogen jullie verwachten in de toekomst.
Conclusie
Voor mij was het Honours Programme een leuk en leerzaam programma. Ik ga proberen zo veel mogelijk programma’s mee te nemen gedurende mijn SPECO-carrière. Graag wil ik ook iedere student (die in aanmerking komt) aansporen om hieraan deel te nemen. Het is goed voor je Personal Branding en je steekt er oprecht iets van op!
Jan de Leeuw, Mark van den Heuvel en Thijs Kemmeren ontzettend bedankt en tot het volgende Honours Programme!
Maak jouw eigen website met JouwWeb